Tartósított zuzmók & mohák

tartósított moha, vagy zuzmó képzi a kereteink alapját. Mindkét növénynek megvan a maga szépsége és különlegessége és segítségükkel teljesen más és más hatású dekorációk készülhetnek.

Mit érdemes tudni róluk? Mit is jelent az, hogy "tartósított"? 

tartósított, mégis természetes?

Összeszedtünk néhány dolgot amit érdemes tudni róluk.


 

Zuzmó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ún.Valódi Rénzuzmó (Cladonia rangiferina) elsősorban magas hegyek havasi régiójában, savanyú talajú erdőkben, illetve a tajga és tundra területeken található. Utóbbi helyeken a rénszarvas egyik fő tápláléka (innen eredeztethető a neve is). Magyarországon a természetben alig található belőle, ezért védett növényként tartják számon. Sétánk során, ha szerencsénk van találkozni vele, semmiképp se vigyünk haza belőle, hagyjuk természetes élőhelyén, hogy más is megcsodálhassa! Szerencsére import verziója bárki számára elég könnyen beszerezhető és pénzbírság nélkül hazavihető.

Betakarításkor kézzel szedik, odafigyelve a növény és környezete megóvására, ezzel biztosítva a folyamatos megújulását a növénynek.


 

Tartósítás


 

A zuzmó tartósítás célja, hogy megőrizzék a növény puhaságát, formáját és természetességét hosszú ideig. A tartósító anyag a glicerin, ami 100% -ban természetes és környezetbarát anyag. A tartósító folyadék a növényben levő nedvességet és vizet helyettesíti. egyedülálló és 100% -ban természetes megjelenést biztosít a különböző növényi részeknek. A stabilizált növények évekig gyönyörűek és változatlanok maradnak öntözés, fény és karbantartás igénye nélkül. 

A zuzmó eredeti színe fehér/koszos fehér, de a hozzáadott ételszínező lehetővé teszi, hogy mára a szivárvány bármilyen színében elérhető legyen. Mi inkább a természetesebb színeket részesítjük előnyben, ezért főleg a zöld különböző árnyalatait használjuk, illetve az eredeti színében meghagyott fehér-tört fehér zuzmó fajtát.

A tartósítás során tűzállóvá is tették és a rovarok ellen is természetes módon kezelték.


 

Megfelelő tartás


 

Különösebb gondozást nem igényelnek, hisz nincs se fényre, se vízre, se földre szükségük már. A zuzmó jól alkalmazkodik a környezetéhez: úgy viselkedik, mint egy szivacs mivel a levegő páratartalmából nyeri nedvességigényét -még a tartósítás után is-. Alacsony páratartalom mellett a zuzmó megkeményedhet, de miután a páratartalom visszaáll, a rostok újból nedvesek lesznek és visszanyerik a természetes textúrájukat is. Ez a változás nem befolyásolja a zuzmók alakját, színét és élettartamát. A legideálisabb számára a 40-60%-os páratartalom, ami a hétköznapi életünk és otthonunk megszokott értéke. A zuzmó csak benti tartásra alkalmas. Mindenképp érdemes figyelni az elhelyezésénél, hogy se állandó tűző nap, se hideg klímaberendezés ne irányuljon rá! A napnak kitett moha elszíneződhet, nagyobb hőhatásnak kitéve pedig kiszárad, visszahúzódik és törékennyé válik.

Milyen hosszú az élettartama

A felhasználási feltételek betartásával, a zuzmó megtartja a formáját, textúráját és színét szinte a végtelenségig. A külső rongálások, vagy a nem megfelelő környezeti hatások károkat okozhatnak, de bármilyen méretű felületről is legyen szó, a hibák szerencsére javíthatóak!


 


 

Moha


 

 

A mohák az egész Földön elterjedtek, mintegy 26 000 ismert fajjal

rendelkeznek, amelyek közül Magyarországon 659 él.

A szárazságot és a fagyot is jól tűrik. A mohák a gleccsertakarók

alatt átvészelt 400 év elteltével is képesek új életre kelni, amint

napfény éri őket. Ezt a képességüket annak is köszönhetik, hogy

az emberi őssejtekhez hasonlóan működő sejtjeik vannak.

Egyetlen sejtből képes létrejönni egy teljesen új növény.

Másik jellegzetességük, hogy egyáltalán nincsenek gyökereik.

A nedvességet és tápanyagokat nem a talajból veszik fel, hanem

a csapadékból és a levegő páratartalmából jutnak hozzá.


 

Tartósítása


 

A moha tartósításánál –akár csak a zuzmó esetében- a 100% -ban természetes anyagot, a glicerint használják. Ezzel megőrizhető hosszú ideig a moha természetessége, állaga és színe. Rovarok ellen is természetes anyagokkal kezelik, így nem vagyunk kitéve káros anyagoknak, ha otthonunk dekorációjaként használjuk.

A moha keretek és falak esetében két fajta mohát szoktunk használni. Az alapot a Flat Moss(lapos moha) adja, a szín és térbeli játékosságot pedig a Ball Moss-nak (gömb moha) köszönhetjük.


 

Megfelelő tartás


 

További gondozást - a zuzmóhoz hasonlóan- a tartósított moha sem igényel. Viszont ebben az esetben is érdemes néhány dologra odafigyelni a moha keret és fal elhelyezésénél. A napnak kitett moha elszíneződhet, hőhatásnak kitéve pedig könnyen kiszáradhat. Az ideális páratartalom esetében 45-70%. Picit jobban kedveli a párásabb levegőt, mint a zuzmó. Az idő múlásával a moha bizonyos mértékben elszíneződik. A világos színek kicsit elhalványulhatnak.

 

Milyen hosszú az élettartama?

A felhasználási feltételek betartásával, a mohafal is megtartja a formáját, textúráját és színét szinte végtelen ideig. A külső rongálások, vagy a nem megfelelő környezeti hatások okozta károkat szerencsére orvosolni lehet ezeknél a dekorációknál is!


 

Összességében az elmondható, hogy a mohafal egy picit több odafigyelést igényel és kevésbé strapabíró (de ezt – szerintünk :) - kompenzálja a természetesebb és különlegesebb megjelenése ).

ÁTVÉTELI
LEHETŐSÉG

Dunakeszin:

Előre egyeztetett időpontban!

kézműves vásárok ahol megtaláltok minket:

(folyamatosan frissül)

 

 

KAPCSOLAT
SEGÍTSÉG
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

© 2019 by Eagle Decor. Created with Wix.com

0