top of page

Ismerd meg Tillandsiákat kicsit jobban

A Tillandsiák a Broméliafélék családjának egy nagyon népes tagja. Többnyire fán lakó fajták, de vannak csupasz sziklákon és sivatagi dűnéken élő fajtái is. Természetes élőhelyük közép és dél Amerika, úgyhogy igazi egzotikum, amit nem csak a ritkaságának köszönhet, hanem gyökér nélküli életben maradásának is.

Élőhely szerint a Tillandsiák előfordulnak meleg őserdőktől kezdve (meleg, nagyon párás közeg, ahol minden nap esik az eső), a ligetes fennsíkok, köderdőkön át (hegyvidékesebb területek, párásabb, nagyobb légmozgású, ahol a tél hidegebb és szárazabb), egészen a sivatagos tájakig (száraz területek, ahol a nedvességet olykor csak a reggeli párából nyerik).

IMG_0903.jpg

Mint láthatjátok a Tillandsiák jól tudnak alkalmazkodni a szélsőségesebb időjárásokhoz (is) és ez a tulajdonságuk tette lehetővé, hogy a száraz szobai körülményeket és az olykor kicsit mostohább tartási viszonyokat is el tudják viselni.

 

Milyen is a Tillandsiád? Későbbiekben kitérünk rá, hogy mi milyen fajokkal dolgozunk együtt, de nagy általánosságban elmondható, hogy a levelek a tölcséres, őserdei fajoknál zöld, a köderdei (szárazságtűrőbb) fajoknál pedig, ezüstszürke színű.

 

Tillandsiák gyökérzete

Gyökérzetük (ha van is) csak kapaszkodásra szolgál ezeknél a növényeknél. A nedvességet és az életben maradásukhoz szükséges tápanyagokat a leveliket borító sűrű vízfelvevő pikkelyszőrökön keresztül veszik fel. Atmoszférikus Tillandsiáknak is nevezik őket, vagy Air Plantnek, mert a levegő nedvességéből (köd, harmat) képesek felvenni a vizet. Amint kiemeljük őket természetes életterükből, nekünk kell biztosítani az életben maradásukhoz szükséges körülményeket.

Hogyan tarthatjuk hát életben ezeket a növényeket?

 

Öntözés

 

Alapvetően két módszer van az öntözésükre. Egyik, hogy 5-10 percre egy pohár vízben mártjuk. Ennyi idő elég neki arra, hogy megszívja magát a szükséges nedvességgel.  Ez azoknál a Tillandsiáknál működik, melyek kiemelhetőek a dekorációkból. A másik lehetőség a spriccelés. Más, a növények vízigénye nyáron és más, a téli időszakban. Nyáron a növényeket, akár heti 3 alkalommal és spriccelhetjük, mert a meleg hatására könnyebben kiszáradhatnak.

Az öntözéssel a nagyobb nehézség télen van. A szobában, melegebb körülmények között tartott növények esetén heti egyszer-kétszer spricceljünk, viszont egy öntözésnél nem igényel hirtelen nagy mennyiségű vizet. Elegendő a dekoráció adottságaihoz mérten minden irányból körbe spriccelni. Élénkebbé válik a növény színe ott ahol a víz érte. Öntözés után fordítsuk lefelé a növényt (magában, vagy kerettel együtt), hogy kicsöpöghessen a levéltövekből a felesleges víz. Erre azért van szükség, hogy ne rothadjon be a növényünk.

Rendszeresen szellőztessünk a szobában. Ez is azt a cél szolgálja, hogy könnyebben kiszáradhasson.
Öntözésre legalkalmasabb a nem szennyezett esővíz. Ha ez épp nincs a kezünk ügyében, engedjünk a csapból vizet, amit hagyjunk egy pár órát állni.
Érdemes tápoldatot is tenni a vízhez. Legtöbb kertészeti boltban kapható orchidea-bromélia tápoldat. Tavasztól őszig kéthetente egyszer tápoldatozzunk, ősztől tavaszig pedig – a pihenési időszakban-, ne használjunk tápoldatot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hőmérséklet

Szó volt már róla, hogy a Tillandsiák jól tolerálnak (szinte bármilyen) környezeti hatást.

Téli nevelésük során elmondható, hogy alapvetően a legtöbb fajta átlagos lakáshőmérséklet mellett szépen kitelel. Viszont, ha picit részletesebbek szeretnénk lenni, akkor két csoportra oszthatóak. A zöldebb levelű Tillandsiákat 18-25 fok közötti lakásban teleltessük. A szürke levelűek ellenben, elviselik a fűtött lakást is télen, de egy 5-10 fokos helységben is átvészelik a leghidegebb évszakot.

 

Fény

 

Növényeink nevelésének (egyik) kulcsa a fény. Eléggé fényigényes növények, főleg az ezüstösebb árnyalatúak. Viszont a direkt fényt, a tűző napot kerülni kell.  Fény tekintetében is a téli időszak a kritikus. Hazánkban ilyenkor nem minden esetben kapnak elegendő fényt. Ilyenkor kicsit nehezebb egészségesen tartani a növényünket, mert a fény és víz igény aránya megváltozik. Érdemes áttenni ilyenkor a lakás délebbi fekvésű ablakában, oda ahol esetleg nyáron meg túl sok nap érné.

 

Páratartalom

 

A legtöbb Tillandsia fajtának nincs szüksége extra páratartalomra, a lakás átlagos 40-60% közötti aránya elegendő a számukra (kivételt képeznek természetesen az őserdei fajok). Télen, fűtési időszakban, mikor ez az arány csökken, ne kétszer annyi spricceléssel kompenzáljunk, hanem célszerű párologtatót elhelyezni a lakásban (erre nem csak a növényünknek van szüksége, hanem nekünk is J ).

Sokszor kérdezitek, hogy fog nőni? Igen fog! :) Viszont attól nem kell tartani, hogy 1-2 hónap alatt kinövi a helyét. Amint már nem fér el a keretében, ki lehet cserélni egy kisebbre, a nagyobb növényed helyét pedig, egy új dekoráció részeként találhatod meg .

Szerintünk a Tillandsia az egyik legcsodálatosabb növény, egy kis odafigyeléssel hosszú ideig lehet otthonod és munkahelyed ékessége. Viszont mint minden szobanövénynél nála is előfordulhat, hogy bár mindent megteszel érte ő mégsem érzi magát jól. Ettől nem kell elkedvtelenedni! :)

GREG keretem van, mi a teendőm?

Minden otthon más és más, úgyhogy érdemes az első hetekben megfigyelned, hogy hogyan viselkedik a tillandsia az otthonodban. vannak a növénygondozásnak általános szabályai, de figyeld meg az otthonod környezetében és ehhez igazítsd a gondozását!

A GREG keretek esetén, - ami élő növényeket is tartalmaz- arra érdemes odafigyelni, hogy a víz döntő többsége csak az élő növényeket érje. Ne áraszd el az egész keretet vízzel a spriccelés során, mert az tartósított és szárított növények már nem igénylik azt. a túl sok, indokolatlan mennyiségű nedvességtől a színüket is hamarabb elvesztik, illetve be is rothadhatnak. A lehetőségeidhez mérten minden irányból spricceld körbe a növényt. fogod látni, hogy élénkebb lesz a színe, amint víz éri a leveleit. Néhány spriccelés elég, majd a felesleget csöpögtesd le. A kezedet a növény alá helyezve tudod befolyásolni, hogy az felesleg ne a tartósított mohára, vagy a levelekre menjen. Főleg a szakállbroméliát célszerű így spriccelni, mert a vékony szálait így könnyebben megöntözheted ( szakállbroméliát a lenti képen láthatod a tenyeremben).
Ne aggódj ha a növényed kicsit zöldesebb árnyalatú lesz. Ez lehet a körülötte lévő növényektől, a növényre semmilyen káros hatással sincs!

Újításként, hogy segítségetekre legyünk a tillandsiátok gondozásában a későbbiekben, új kereteinkben az élő növényeket kivehetőre terveztük. Minden növényke egy kis akasztót kap, aminek köszönhetően te is könnyen kiveheted és öntözés és lecsöpögtetés után visszahelyezheted a keretbe. Nem kell a keretben spriccelni ezentúl, ha nem szeretnéd. :)
Így, szükség szerint a csere is könnyebben megoldható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                         

        A Tillandsiák megismerésében nagy segítségünkre volt Horváth Ferenc Tillandsiák c.könyve.

ED_1.fotózás20200524-IMG_2920.JPG
IMG_0885.jpg
bottom of page