Tartósított növények

Mit érdemes tudni róluk? Mit is jelent az, hogy "tartósított"? 

tartósított, mégis természetes?

Összeszedtünk néhány dolgot amit érdemes tudni róluk.


 

 

 

 

 

 

 

 

Moha és Zuzmó

Tartósított moha és zuzmó az alapja a kereteinknek és dekorációinknak. Első körben őket mutatjuk be kicsit jobban.

Zuzmó

Az ún.Valódi Rénzuzmó (Cladonia rangiferina) elsősorban magas hegyek havasi régiójában található. Utóbbi helyeken a rénszarvas egyik fő tápláléka (innen ered a neve is). Magyarországon a természetben alig található belőle, ezért védett növényként tartják számon. Sétánk során, ha szerencsénk van találkozni vele, semmiképp se vigyünk haza belőle, hagyjuk természetes élőhelyén, hogy más is megcsodálhassa! Szerencsére import verziója bárki számára elég könnyen beszerezhető és pénzbírság nélkül hazavihető. Betakarításkor kézzel szedik, odafigyelve a növény és környezete megóvására, ezzel biztosítva a folyamatos megújulását a növénynek.

Moha

A mohák az egész Földön elterjedtek, mintegy 26 000 ismert fajjal

rendelkeznek, amelyek közül Magyarországon 659 él. A szárazságot és a fagyot is

jól tűrik. A mohák a gleccsertakarók alatt átvészelt 400 év elteltével is képesek új életre

kelni, amint napfény éri őket. Ezt a képességüket annak is köszönhetik, hogy

az emberi őssejtekhez hasonlóan működő sejtjeik vannak. Egyetlen sejtből képes

létrejönni egy teljesen új növény. Másik jellegzetességük, hogy egyáltalán nincsenek

gyökereik. A nedvességet és tápanyagokat nem a talajból veszik fel, hanem

a csapadékból és a levegő páratartalmából jutnak hozzá.


 

Tartósítás


 

A tartósítás célja, hogy megőrizzék a növény puhaságát, formáját és természetességét hosszú ideig. A tartósítás során egy olyan természetes oldatba helyezik a frissen leszedett növényeket, amely glicerint, vízet, ételfestéket és tápanyagokat tartalmaz. A glicerin 100% -ban természetes és környezetbarát anyag, amely segít a nedvességet a növényben tartani, az ételfesték pedig a kívánt színárnyalatért felelős.

A tápanyagok a növény táplálására szolgál és segít a tartós és 100% -ban természetes megjelenést biztosítani a különböző növényi részeknek. A stabilizált -azaz tartósított- növények évekig gyönyörűek és változatlanok maradnak öntözés, fény és karbantartás igénye nélkül. 

 

A zuzmó eredeti színe fehér/koszos fehér, de a hozzáadott ételszínező lehetővé teszi, hogy mára a szivárvány bármilyen színében elérhető legyen. Mi inkább a természetesebb színeket részesítjük előnyben, ezért főleg a zöld különböző árnyalatait használjuk.

A tartósítás során a rovarok ellen is természetes módon kezelték.

Ugyan ezzel a módszerrel lettek tartósítva az amazonas hatású keretekhez használt levelek is. a tartósítási eljárás alapjában véve ugyan az, a tartósítási és száradási idő hosszát a különböző növényfajták igényei határozzák meg.


 

Megfelelő tartás


 

Különösebb gondozást nem igényelnek, hisz nincs se fényre, se vízre, se földre szükségük már. A zuzmó jól alkalmazkodik a környezetéhez: úgy viselkedik, mint egy szivacs mivel a levegő páratartalmából nyeri nedvességigényét -még a tartósítás után is-. Alacsony páratartalom mellett a zuzmó megkeményedhet, de miután a páratartalom visszaáll, a rostok újból nedvesek lesznek és visszanyerik a természetes textúrájukat is. Ez a változás nem befolyásolja a zuzmók alakját, színét és élettartamát. A legideálisabb számára a 40-60%-os páratartalom, ami a hétköznapi életünk és otthonunk megszokott értéke. A moha picit jobban kedveli a párásabb levegőt, mint a zuzmó. Az idő múlásával a moha bizonyos mértékben elszíneződik. A világos színek kicsit elhalványulhatnak.

Csak benti tartásra alkalmasak! Mindenképp érdemes figyelni az elhelyezésénél, hogy se állandó tűző nap, se hideg klímaberendezés ne irányuljon rá! A napnak kitett tartósított növény hamarabb elszíneződhet, nagyobb hőhatásnak kitéve pedig kiszárad, visszahúzódik és törékennyé válik.

Milyen hosszú az élettartama

A felhasználási feltételek betartásával, a stabilizált növény évekig megtartja a formáját, textúráját és színét. Uzután fokozatos fakulással veszít a színének intenzitásából, ami amint esztátikai problémává válik, cserélhető. A külső rongálások, vagy a nem megfelelő környezeti hatások károkat okozhatnak, de bármilyen méretű felületről is legyen szó, ezek a hibák is javíthatóak!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takarításuk

Minimális potyogás előfordulhat, ez teljesen normális!
A tartósított moha és zuzmó taszítja a port.
takarításra inkább a tartósított levelek esetén van szükség, mert idővel azokon láthatóvá válik a por. Viszont egy puhább tollseprűvel ez is könnyen orvosolható.

Élő növényeket tartalmazó keret esetében

ha a tartósított növények mellett, élő növény is van a keretünkben, érdemes kivenni a növényeket és úgy spriccelni, vagy áztatni. Lecsöpögtetés után a kampók segítségével újra könnyen visszahelyezhetőek. Amennyiben nem szeretnéd le, majd visszatenni egyesével a tillandsiákat, a keretben is gondozhatóak. 
viszont érdemes odafigyelni az öntözés során, hogy lehetőleg csak az élő növényt érje a nedvesség. Ha a mohára és zuzmóra is kerül egy pici a spriccelés során, bajuk nem lesz! Arra ügyeljünk viszont, hogy ez a víz mennyiség minimális legyen, mert a túl sok nedvesség csökkentheti a tartósságát a tartósított növényeknek.
minimálisan engedhetnek a színükből mivel a tartósítás során színezve is lettek. Előfordulhat, hogy kicsit megszí
nezik az élő növényeket is, de emiatt nem kell aggódni a növényre ez a festék összetétele miatt negatív hatással nem lesz.  .


 


 


 

 


 

ED_1.fotózás20200523-IMG_2862.jpg
ED_1.fotózás20201003-IMG_3301.jpg
ED_1.fotózás20200523-IMG_2866.jpg
ED_1.fotózás20200523-IMG_2851.jpg
ED_1.fotózás20200523-IMG_2846.jpg
ED_1.fotózás20200929-IMG_3280.jpg
ED_1.fotózás20200524-IMG_2898.jpg