top of page

Tartósított és stabilizált növények

Mit érdemes tudni róluk? Mit is jelent az, hogy "tartósított"? 

hogy tartósított, és mégis természetes?

Mire érdemes odafigyelni az esetükben?
Összeszedtünk néhány információt, amit érdemes tudni róluk.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moha és Zuzmó

 

Tartósított moha és zuzmó az alapja a kereteinknek és dekorációinknak. Első körben őket mutatjuk be kicsit jobban.

Zuzmó

Az ún.Valódi Rénzuzmó (Cladonia rangiferina) elsősorban magas hegyek havasi régiójában található. Utóbbi helyeken a rénszarvas egyik fő tápláléka (innen ered a neve is). Magyarországon a természetben alig található belőle, ezért védett növényként tartják számon. Sétánk során, ha szerencsénk van találkozni vele, semmiképp se vigyünk haza belőle, hagyjuk természetes élőhelyén, hogy más is megcsodálhassa! Szerencsére import verziója bárki számára elég könnyen beszerezhető és pénzbírság nélkül hazavihető. Betakarításkor kézzel szedik, odafigyelve a növény és környezete megóvására, ezzel biztosítva a folyamatos megújulását a növénynek.

Moha

A mohák az egész Földön elterjedtek, mintegy 26 000 ismert fajjal

rendelkeznek, amelyek közül Magyarországon 659 él. A szárazságot és a fagyot is

jól tűrik. A mohák a gleccsertakarók alatt átvészelt 400 év elteltével is képesek új életre

kelni, amint napfény éri őket. Ezt a képességüket annak is köszönhetik, hogy

az emberi őssejtekhez hasonlóan működő sejtjeik vannak. Egyetlen sejtből képes

létrejönni egy teljesen új növény. Másik jellegzetességük, hogy egyáltalán nincsenek

gyökereik. A nedvességet és tápanyagokat nem a talajból veszik fel, hanem

a csapadékból és a levegő páratartalmából jutnak hozzá.


 

Tartósítás és stabilizálás


 

A két technológia nagyon hasonló. Egyik esetben a cél, hogy megőrizzék a frissen szedett növény puhaságát, formáját és természetességét hosszú ideig. A másik esetben a szárított növényeket rehidratálják, tehát az eljárás során újra puhává és az ételszínezéknek köszönhetően újra élettel teli színűvé varázsolják. 
Mindkét esetben olyan természetes oldatba helyezik a frissen leszedett és/vagy szárított növényeket, amely glicerint, vizet, ételfestéket és tápanyagokat tartalmaz. A glicerin 100% -ban természetes és környezetbarát anyag, amely segít a nedvességet a növényben tartani, az ételfesték pedig a kívánt színárnyalatért felelős.

A tápanyagok a növény táplálására szolgál és segít a tartós és 100% -ban természetes megjelenést biztosítani a különböző növényi részeknek. A stabilizált növények évekig gyönyörűek és változatlanok maradnak öntözés, fény nélkül. 

 

A zuzmót újabban glicerin helyett, sóoldatos tartósításnak vetik alá. Ennek köszönhetően tűzállóvá és a kártevőktől ellenállóvá válik. A zuzmó eredeti színe fehér/koszos fehér, de a hozzáadott ételszínező lehetővé teszi, hogy mára a szivárvány bármilyen színében elérhető legyen. Mi inkább a zöld természetesebb árnyalatait részesítjük előnyben és használjuk.

Ugyan ezzel a módszerrel lettek stabilizálva az amazonas hatású keretekhez használt levelek is. az  eljárás alapjában véve ugyanaz, a tartósítási és száradási idő hosszát a különböző növényfajták igényei határozzák meg.


 

Megfelelő tartás


 

Különösebb gondozást nem igényelnek, hisz a tartósításnak köszönhetően nincs se fényre, se vízre, se földre szükségük, viszont néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy a lehető legtovább gyönyörködhessünk bennük!

A moha és a zuzmó jól alkalmazkodik a környezetéhez. Főleg a zuzmónál látványos, hogy úgy viselkedik, mint egy szivacs, ami a tartósítás után is reagál a levegő páratartalmára. Szárazabb levegő hatására megkeményedik, de ha visszaáll a megfelelő páratartalom, a rostok újból megtelnek nedvességgel és visszanyerik a természetes textúrájukat, visszapuhulnak.
Arra viszont érdemes figyelni, főleg a téli, fűtési időszakban, a tartósan nagyon alacsony páratartalom és a túl meleg levegő (fűtőtest közelsége például) hamar kiszáríthatja őket.
Egy bizonyos szintig tűrik a szárazabb levegőt, viszont ennek az alkalmazkodó képességnek is van határa, ami után már sajnos nem képesek a megújulásra és az esztétikai romlásuk miatt cserére szorulnak.


A zuzmó számára a legideálisabb az 50-60%-os páratartalom, ami a hétköznapi életünk és otthonunk megszokott értéke. A moha picit jobban kedveli a párásabb levegőt és kevésbé képes a megújulásra. A korábban leírt túl meleg, vagy túl száraz levegő könnyebben eredményezheti a moha elszáradását.
 

Csak benti tartásra alkalmasak! Mindenképp érdemes figyelni az elhelyezésénél, hogy se állandó tűző nap, se hideg klímaberendezés, se fűtőtest ne irányuljon rá! A napnak kitett tartósított növény hamarabb elszíneződhet, nagyobb hőhatásnak kitéve pedig kiszárad, visszahúzódik és törékennyé válik. Amennyiben tartósan száraz a levegő érdemes extra párásításról gondoskodni, amit nem csak a mohák hálálnak majd meg, hanem az egészségünkre is kedvező hatással lesz.

Milyen hosszú az élettartama?

A felhasználási feltételek betartásával, a stabilizált növény évekig megtartja a formáját, textúráját és színét. Idővel fokozatos fakulással veszít a színének intenzitásából ami, amint esztétikai problémává válik, cserélhető és javítható. A csere nem az egész keret, vagy fal cseréjét jeleneti. Kisebb-nagyobb részek az egész összképtől függetlenül is javíthatóak, így körforgásban az évek alatt megtud újulni az egész keret. A külső rongálások, vagy a nem megfelelő környezeti hatások károkat okozhatnak, de bármilyen méretű felületről is legyen szó, ezek a hibák is javíthatóak!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takarításuk

Minimális potyogás előfordulhat, ez teljesen normális!
A tartósított moha és zuzmó taszítja a port. Viszont az építkezéssel járó finom porra érdemes oda figyelni és ilyen esetben gondoskodni a mohafal letakarásáról!
takarításra inkább a tartósított levelek esetén van szükség, mert idővel azokon láthatóvá válik a por. Viszont egy puhább tollseprűvel ez is könnyen orvosolható.

Élő növényeket tartalmazó keret esetében

ha a tartósított növények mellett, élő növény is van a keretünkben, érdemes kivenni a növényeket és úgy spriccelni, vagy áztatni. Lecsöpögtetés után a kampók segítségével újra könnyen visszahelyezhetőek a keretbe. 
A visszahelyezett nedves növényektől a mohák és zuzmók minimálisan engedhetnek a színükből mivel a tartósítás során színezve is lettek. Előfordulhat, hogy kicsit megszínezik az élő növényeket is, de emiatt nem kell aggódni a növényre ez a festék összetétele miatt negatív hatással nem lesz.  .


 


 


 

 


 

ED_1.fotózás20200523-IMG_2862.jpg
ED_1.fotózás20201003-IMG_3301.jpg
ED_1.fotózás20200523-IMG_2866.jpg
ED_1.fotózás20200523-IMG_2851.jpg
ED_1.fotózás20200523-IMG_2846.jpg
ED_1.fotózás20200929-IMG_3280.jpg
ED_1.fotózás20200524-IMG_2898.jpg
ED_1_edited.jpg
ED_1.fotózás20210814-IMG_8778.jpg
bottom of page