top of page

 Így viseld gondját

pozsgással és kaktusszal

készült dekorációdnak

A pozsgások meglehetősen szárazságtűrő és kevés törődést

igénylő növények, ezért esetükben elég 1-2 dologra odafigyelni 

hogy sokáig gyönyörködhessünk bennük.


A pozsgás növények törzsében vagy leveleiben raktározó sejtekből

álló szövetek vannak, melyek a víz tárolására szolgálnak.

Rendszerint olyan, többnyire meleg éghajlatú helyeken

élnek, ahol hónapokig nincs eső. Úgy alkalmazkodtak ehhez,

hogy szervezetük hosszabb idő alatt használja fel az egyszerre

és gyorsan felvett, aránylag kevés vizet és a benne oldott

tápanyagokat. A pozsgások csoportjába tartoznak a

kaktuszok és sok sivatagi növény is, illetve a Magyarországon is

élő kövirózsák és varjúhájak.


 

 

Fényigény


 

A pozsgások fényigényes növények, viszont néhány faj az állandó, tűző nap hatására megéghet, ezért érdemes olyan helyre tenni, ahol nem éri a déli nap, főleg nyáron. Viszont, amennyiben nem kap elegendő fényt, megnyúlhat felfelé, vagy oldalirányban. Ez nem jelenti a növény pusztulását, viszont ez már egy visszafordíthatatlan folyamat és esztétikailag nem mindig előnyös. Tavasztól-őszig akár kint is tarthatjuk őket, de télre mindenképp hozzuk be, mert a fagyokat nem viselik jól.


 

Öntözésük


 

Tavasztól őszig több vizet igényelnek, de figyeljünk rá, hogy a földjük kiszáradjon két locsolás között. Szeptembertől érdemes csökkenteni az öntözések számát és a víz mennyiségét, mert a téli hónapokban – hasonlóan a kaktuszokhoz- „téli álomba” merülnek, ezért minimális víz is elegendő nekik. Öntözésnél a levelek maradjanak szárazak, inkább a mellette levő talajt locsoljuk. Látni fogod, ha több vízre van szüksége, mert puhábbá válik és ráncosodni kezdenek a levelei. Ha viszont túlöntözöd, berothadhat amit nem biztos, hogy túlél a növény. Havonta egyszer tehetünk a vizébe pozsgás/kaktusz tápoldatot is. A víz esetében minden növény számára a legjobb az esővíz. Ha ez épp nincsen kéznél, akkor egy kicsit állott, szoba hőmérsékletű vízzel locsoljuk meg őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Alapvetően, a pozsgások jól tudnak alkalmazkodni az új otthonukhoz. Érdemes lassanként hozzászoktatni őket a több/kevesebb fényhez, így a későbbiekben a számukra kevésbé előnyös helyeken is jól tudják érezni magukat. Ez nem jelent ablaktalan helységet, viszont toleránsabbá válhat a kevésbé világos helyekhez.

Hogyan gondozd HARVEY minikertedet?

A Harvey minikertek gondozásának szentelünk egy külön bekezdést. a tapasztalataink alapján, úgy gondoljuk érdemes 1-2 dologra odafigyelni:

 

Öntözésük

A HARVEY keret adottságai miatt elég picike hely marad az öntözésnek. Mindig lassan, egyszerre kis mennyiségű vizet öntsünk rá és hagyjuk, hogy felszívja a talaj. érdemes lehet beszerezni egy kisebb öntöző kannát hozzá, bár nekünk szuperül bevált a vasalóhoz tartozó kis utántöltő flakon is. 

a minikert közepén keressünk egy pontot a növények között, ahol a vizet a talajra locsoljuk. Ha nagyon a szélén engedjük a vizet a talajra, akkor könnyen befolyhat a keret és a keretet kibélelő fólia közé.

A keret vízálló páccal van kezelve, baja ezért nem esik, viszont a rendszeres nedvességtől deformálódhat, illetve ha nem figyelünk és az asztalon áll a keret, kifolyhat alul, eláztatva a bútorunkat.

Kinőtte a növény a keretet?

Ha a növényed jól érzi magát nálad, előbb-utóbb kinövi a keretet. Ilyenkor nincs más dolgod, mint kiszedni belőle és új kaspóba ültetni, ahol tovább növekedhet (érdemes ezt tavaszra, vagy őszre időzíteni).
A Harvey keret igazából nem más, mint egy csinos kaspó. :) Bármikor cserélhetőek benne a növények, ezért nem kell megijedni, ha növény túlnő, vagy kihal belőle. A felső kavics réteget kell csak leszedegetni, majd miután új növényt ültettél bele visszarendezni.

 

Kaktuszok

Ahogy fentebb már szó volt róla, a kaktuszok és pozsgások

gondozása eléggé hasonló.

Kaktuszok esetében a locsolás hiánya szokott a legnagyobb

probléma lenni.

 

Nahmármost!

A kaktuszok is növények. És mint minden növénynek, nekik is

szükségük van a vízre. 

A kaktuszok csak szárazság tűrők, nem pedig szárazság szeretők

(tekintettel arra, hogy pozsgások) és ez a kettő nem ugyanaz!

Ez lebegjen minden friss kaktusztulajdonos szeme előtt. :)

 

Önözésük:

A kaktuszok kibírják, ha nem locsolják meg őket, viszont ha egy hosszasabb szünet után akarod behozni a lemaradásod és nyakon öntöd egy nagy adag vízzel akár el is pusztíthatjuk tövises növényünket.

A locsolóvíz mindig állott, szoba hőmérsékletű víz legyen. Ha csapi vízzel öntözünk, akkor hagyjuk állni egy kis ideig, de a legjobb ebben ez esetben is az esővíz.

Általános szabály itt is, hogy a kaktuszokat csak akkor kell locsolni, ha a táptalajuk teljesen kiszáradt. Gyakoribb locsolás könnyen a kaktusz kirohadásához vezethet. Ha viszont teljesen száraz a kaktusz földje, ráadásul még fénytelen is növény, akkor már szomjas. 

Az öntözés gyakoriságát a hőmérséklet befolyásolja. Kora tavasszal, a kaktuszok ébredésekor csak mértékkel, szinte cseppenként kezdjük locsolni növényeinket, majd fokozatosan egyre többet. Forró nyári napokon ne sajnáljuk a vizet, akár naponta is meglocsolhatjuk, figyelve persze a növények igényeit. Az ősz közeledtével csökkentsük a víz mennyiségét. 

télen hagyjuk pihenni növényünket és EGYÁLTALÁN ne locsoljuk! Ez az időszak általában novembertől márciusig tart. Ez alól csak a nagyon fiatal kaktuszok kivételek, azonban ezeket is csak mértékkel szabad locsolni.

Fontos, hogy miután „felébresztettük" kaktuszainkat ne zúdítsunk rögtön sok vizet a nyakukba. Az első hónapban csak óvatosan öntözzük őket, fokozatosan szoktassuk őket a nedvesség felvételéhez.
nyáron, havonta egyszer kaktusz tápoldatot is tehetünk az öntöző vizébe.

Fényigény

A kaktuszok igen fényigényesek, ablakpárkányra vagy ablak közelébe helyezd őket, hogy napi 4-5 óra napsütést élvezhessenek. Nehezen tűrik a helyváltoztatást! Nyáron ha van rá lehetőség a szabadba, fedett helyre is ki tehetjük őket. 

A legideálisabb ha télen sötét, 5-15 fok közötti helyen teleltetjük. Ez keveseknél megoldható, de szerencsére a kaktuszok is jól tudnak az új otthonukhoz alkalmazkodni.

Átültetés

A kaktuszok sem egy dinamikuson növő növényfajták, de ha mégis kinövik a helyüket átültetésükhöz vastag kesztyűt húzzunk, hogy megóvjuk az ujjainkat a tüskéktől, illetve kaktuszföldet használjuk az új kaspóban is.

IMG_0558_edited.png
ED_1.fotózás20200406-IMG_2070.jpg
IMG_0745.JPG
bottom of page