Így viseld gondját pozsgással készült dekorációdnak

A pozsgások meglehetősen szárazságtűrő és kevés törődést

igénylő növények, ezért esetükben elég 1-2 dologra odafigyelni 

hogy sokáig gyönyörködhessünk bennük.


A pozsgás növények megvastagodott, húsos törzsében vagy

leveleiben raktározó sejtekből álló szövetek vannak, melyek

az esős időben felvett víz tárolására szolgálnak.

Rendszerint olyan, többnyire meleg éghajlatú helyeken

élnek, ahol hónapokig nincs eső. Úgy alkalmazkodtak ehhez,

hogy szervezetük hosszabb idő alatt használja fel az egyszerre

és gyorsan felvett, aránylag kevés vizet és a benne oldott

tápanyagokat. A pozsgások csoportjába tartoznak a

kaktuszok és sok sivatagi növény is, illetve a Magyarországon is

élő kövirózsák és varjúhájak.


 

 

Fényigény


 

A pozsgások fényigényes növények, viszont néhány faj az állandó, tűző nap hatására megéghet, ezért érdemes olyan helyre tenni, ahol nem éri a déli nap, főleg nyáron. Viszont, amennyiben nem kap elegendő fényt, megnyúlhat felfelé, vagy oldalirányban. Ez nem jelenti a növény pusztulását, viszont ez már egy visszafordíthatatlan folyamat és esztétikailag nem mindig előnyös. Tavasztól-őszig akár kint is tarthatjuk őket, de télre mindenképp hozzuk be, mert a fagyokat nem viselik jól.


 

Öntözésük


 

Tavasztól őszig több vizet igényelnek, de figyeljünk rá, hogy a földjük kiszáradjon két locsolás között. Szeptembertől érdemes csökkenteni az öntözések számát és a víz mennyiségét, mert a téli hónapokban – hasonlóan a kaktuszokhoz- „téli álomba” merülnek, ezért minimális víz is elegendő nekik. Öntözésnél a levelek maradjanak szárazak, inkább a mellette levő talajt locsoljuk. Látni fogod, ha több vízre van szüksége, mert puhábbá válik és ráncosodni kezdenek a levelei. Ha viszont túlöntözöd, berothadhat amit nem biztos, hogy túlél a növény. Havonta egyszer tehetünk a vizébe pozsgás/kaktusz tápoldatot is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Alapvetően, a pozsgások jól tudnak alkalmazkodni az új otthonukhoz. Érdemes lassanként hozzászoktatni őket a több/kevesebb fényhez, így a későbbiekben a számukra kevésbé előnyös helyeken is jól tudják érezni magukat. Ez nem jelent ablaktalan helységet, viszont toleránsabbá válhat a kevésbé világos helyekhez.

Hogyan gondozd HARVEY minikertedet?

A Harvey minikertek gondozásának szentelünk egy külön bekezdést. a tapasztalataink alapján, úgy gondoljuk érdemes 1-2 dologra odafigyelni:

 

Öntözésük

A HARVEY keret adottságai miatt elég picike hely marad az öntözésnek. Mindig lassan, egyszerre kis mennyiségű vizet öntsünk rá és hagyjuk, hogy felszívja a talaj. érdemes lehet beszerezni egy kisebb öntöző kannát hozzá, bár nekünk szuperül bevált a vasalóhoz tartozó kis utántöltő flakon is. 

a minikert közepén keressünk egy pontot a növények között, ahol a vizet a talajra locsoljuk. Ha nagyon a szélén engedjük a vizet a talajra, akkor könnyen befolyhat a keret és a keretet kibélelő fólia közé.

A keret vízálló páccal van kezelve, baja ezért nem esik, viszont a rendszeres nedvességtől deformálódhat, illetve ha nem figyelünk és az asztalon áll a keret, kifolyhat alul, eláztatva a bútorunkat.

Kinőtte a növény a keretet?

Ha a növényed jól érzi magát nálad, előbb-utóbb kinövi a keretet. Ilyenkor nincs más dolgod, mint kiszedni belőle és új kaspóba ültetni, ahol tovább növekedhet (érdemes ezt tavaszra, vagy őszre időzíteni).
A Harvey keret igazából nem más, mint egy csinos kaspó. :) Bármikor cserélhetőek benne a növények, ezért nem kell megijedni, ha növény túlnő, vagy kihal belőle. A felső kavics réteget kell csak leszedegetni, majd miután új növényt ültettél bele visszarendezni.

ÁTVÉTELI
LEHETŐSÉG

Dunakeszin:

Előre egyeztetett időpontban!

kézműves vásárok ahol megtaláltok minket:

(folyamatosan frissül)

 

 

KAPCSOLAT
SEGÍTSÉG
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

© 2019 by Eagle Decor. Created with Wix.com

0